Mézeske 1.
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
10 dkg méz,
30 dkg porcukor,
3 tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna
Az alkotórészeket összegyúrjuk, gombócokat formálunk (vagy amilyen alakzatot akarunk), és kizsírozott, kilisztezett tepsiben megsütjük.
Mézeske 2.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
1/2 kg por-cukor,
6 tojás,
20 dkg méz,
késhegynyi szódabikarbóna,
ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs
A hozzávalókat összekeverni, azután be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). Meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tésztából tetszés szerint szaggathatók süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a különböző figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütőformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula, mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta. A sütésnél nagyon kell vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar "megkaphatja" a forró sütő, megéghet. A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeskéket melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük.
Karamellás süti
Hozzávalók:
A tésztához:
-50 dkg finomliszt,
-10 dkg cukor,
-10 dkg Rama margarin,
-1 kávéskanálnyi szódabikarbóna,
-1 tojás
A krémhez:
-1 liter tej,
-4 púpozott evőkanál finomliszt,
-8 evőkanál cukor,
-15 dkg Rama margarin
-díszítéshez:
-csokidara
Elkészítés: A fél kiló lisztet a 10 dkg cukorral, 10 dkg margarinnal, 1 kávéskanálnyi szódabikarbónával, 1 tojással és egy kevés tejjel összegyúrjuk. A tésztát 6 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk, és a lapokat a tepsi hátán előmelegített sütőben közepes lángon egyenként megsütjük. 1 liter tejet 4 púpozott evőkanál liszttel és 2 evőkanál cukorral péppé főzünk. 4 evőkanál cukrot barnára pirítunk, hozzáadunk 15 dkg margarint, összefőzzük, és még melegen a péphez adjuk. Jól kikeverjük. Ha langyosra hűlt, a lapokat megtöltjük vele, a tetejét csokidarával megszórjuk, de csak másnap szeleteljük.
Karamella szelet
Hozzávalók:
-30 dkg cukor + 2 evőkanál cukor
-10 dkg porcukor
-2,5 dl tej
-7 + 18 dkg vaj
-30 dkg liszt
-szódabikarbóna
-2 tojás sárgája
Elkészítés: 30 dkg cukrot megpirítok, majd fölengedem a tejjel. Nem gond, ha összekapja. Felfőzöm. Közben 30 dkg lisztet, 7 dkg vajat, pici szódabikarbonát, 2 evőkanál cukrot összekeverek, majd a tejkaramell felével tésztát gyúrok. 3 lapban kell kisütni (nem szabad nagyon kiszárítani). Az égetett cukor megmaradt felével a krémet készítjük el 18 dkg vaj hozzákeverésével. Megkenjük a lapokat, ezután a következő mázzal vonjuk be: 2 tojás sárgáját habosra keverjük 10 dkg porcukorral. A tésztát legalább 3 napig állni hagyjuk, hogy puhuljon, és szeletelni lehessen.
Túrós pite
Hozzávalók:
-40 dkg liszt
-18 dkg kristálycukor
-1 csomag sütőpor
-1 csomag vaníliás cukor
-2 tojássárgája
-1 kis pohár tejföl
-15 dkg zsír
A töltelékhez:
-50 dkg túró
-18 dkg cukor
-2 tojássárgája
-4 tojás felvert habja
-2 evőkanál búzadara
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 cipóra osztjuk, kinyújtjuk. Zsírozott-lisztezett nagy tepsibe tesszük az egyik lapot. A töltelék hozzávalóit összedolgozzuk, a tésztára kenjük, majd a másik kinyújtott lapot rátesszük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben megsütjük. Lehet almával, meggyel is készíteni.
Hókifli
Hozzávalók:
15 dkg zsír
kb. 50 dkg liszt
csipet só
3 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
kb. 1 1/2 dl tej
citromhéj
vaníliás porcukor,
töltelék (mák, dió, gesztenye, szilvalekvár, vagy egyéb)
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet, sót, citromhéját összekeverjük, majd összeállítjuk a tésztát. Annyi legyen a liszt, hogy könnyű tésztát kapjunk. Mákkal, dióval, gesztenyével, szilvalekvárral tölthetjük. 1/2 órát pihentetjük. Forró sütőben világosra sütjük és melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
|