Mézes puszedli 1.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt - fél kg méz - 30 dkg cukor - 2 evőkanál baracklekvár - 4 tojás sárgája - 2 dkg szalakáli - 1 teáskanál szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva) - 20 dkg margarin - mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, citromhéj
Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi vastagra. Szaggassa ki a különböző formákat, majd forró, 200 C°-os sütőben süsse 8-10 percig. Már rögtön sütés után puha és fogyasztható.
Mézes puszedli 2.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
5 dl méz,
30 dkg cukor,
2 evőkanál sárgabaracklekvár,
4 tojássárgája,
1 doboz szalakáli (2 dkg),
1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben feloldva),
ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs,
1 citrom reszelt héja,
20 dkg margarin
Az egészet összegyúrjuk, majd hűtőben két-három napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Sütés után azonnal puha és ehető. Pléhdobozban sokáig eláll.
Karácsonyi linzerek
Hozzávalók:
10 dkg cukor 25 dkg vaj vagy margarin 30 dkg liszt 1 egész tojás 1 csomag vaníliás cukor
A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, egy óráig hideg helyen pihentetjük, majd fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Szív, csillag, lóhere formákkal kiszúrjuk. A formák felét középen a legkisebb szaggatóval vagy egy gyűszűvel kiszúrjuk. Forró sütőben kisütjük. Egy-egy egész és kiszúrt, egymáshoz illő formát savanykás lekvárral összeragasztunk. A vaníliás tésztába kevés kakaó hozzáadásával vegyesen is összeragaszt-hatjuk a különböző alakzatokat. De nagyon jól mutat a csokoládémázba mártott linzer, aminek tetejére apró marcipándíszt is tehetünk.
Vaníliás perec
Hozzávalók:
15 dkg margarin 20 dkg liszt 10 dkg porcukor 1 tojás 1/2 csomag sütőpor 2 csomag vaníliás cukor 10 dkg porcukor
A margarint a liszttel, a sütőporral, a tojással és 1 vaníliás cukorral nagyon jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Darabokra vágjuk, és hosszú rudacskákat nyújtunk belőlük, amiket perec alakúra hajlítunk. Meleg sütőben, kizsírozott, kilisztezett tepsin megsütjük, és melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban.
Puha mézes
Hozzávalók:
6 egész tojás,
25 dkg porcukor,
1-1 kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg,
2 dl tej,
2 dl langyos méz,
35 dkg liszt,
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
A tojások sárgáját a porcukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kikeverjük, hozzáadjuk a tejet és a langyos mézet. A liszttel kevert szódabikarbónát a masszához adjuk, majd a keményre vert tojásfehérjehabot is óvatosan beleforgatjuk. Közepes tepsibe öntve megsütjük.
Debreceni mézes
Hozzávalók:
4 db tojás,
10 dkg porcukor,
1/2 kg liszt,
1 csomag sütőpor,
4 dl méz,
1/2 dkg őrölt fahéj,
3 dkg őrölt szegfűszeg,
5 dkg apróra metélt dióbél
A tojásokat a porcukorral vetjük habosra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót a dió kivételével, a felsorolás sorrendjében, jól dolgozzuk össze. A keverés könnyebb, ha a méz langyos. Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amiben az egész massza kb. 2 cm vastagon elteríthető, terítsük bele a tésztát, és még a sütés előtt szórjuk meg a tetejét a dióval. Közepes hőfokon süssük aranybarnára. Kb. 4x4 cm-es kockákra vágva, a tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.
Hókifli
Hozzávalók:
15 dkg zsír
kb. 50 dkg liszt
csipet só
3 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
kb. 1 1/2 dl tej
citromhéj
vaníliás porcukor
töltelék (mák, dió, gesztenye, szilvalekvár, egyéb)
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet, sót, citromhéját összekeverjük, majd összeállítjuk a tésztát. Annyi legyen a liszt, hogy könnyű tésztát kapjunk. Mákkal, dióval, gesztenyével, szilvalekvárral tölthetjük. 1/2 órát pihentetjük. Forró sütőben világosra sütjük és melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Karamella szelet
Hozzávalók:
-30 dkg cukor + 2 evőkanál cukor
-10 dkg porcukor
-2,5 dl tej
-7 + 18 dkg vaj
-30 dkg liszt
-szódabikarbóna
-2 tojás sárgája
Elkészítés: 30 dkg cukrot megpirítok, majd fölengedem a tejjel. Nem gond, ha összekapja. Felfőzöm. Közben 30 dkg lisztet, 7 dkg vajat, pici szódabikarbonát, 2 evőkanál cukrot összekeverek, majd a tejkaramell felével tésztát gyúrok. 3 lapban kell kisütni (nem szabad nagyon kiszárítani). Az égetett cukor megmaradt felével a krémet készítjük el 18 dkg vaj hozzákeverésével. Megkenjük a lapokat, ezután a következő mázzal vonjuk be: 2 tojás sárgáját habosra keverjük 10 dkg porcukorral. A tésztát legalább 3 napig állni hagyjuk, hogy puhuljon, és szeletelni lehessen.
|